Mehevät solmusämpylät

Itsetehdyt leivät ovat aina paljon herkullisemia kuin kaupasta ostetut. Siksi kannattaa ainakin toisinaan leipaista itse leipää ruokapöytään. Pieni viitseliäisyys ja mukava leivontahetki säästää myös huomattavasti rahaa ja sinut ylimääräisiltä säilöntäaineilta. Näistä sämpylöistä tuli aivan ihanan pehmeitä ja kuohkeita. :)

45-50 sämpylää

1 l maitoa
50 g tuorehiivaa
2 rkl sokeria
4 tl suolaa
50 g sulatettua voita tai öljyä
jotakuinkin 1,5 - 2 kg vehnä- ja hiivaleipäjauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva sinne. Sekoita tasaiseksi, lisää sokeri ja suola. Lisää jauhoja vähitellen kunnolla sekoittaen. Leipiä leipoeassa on turha tuijotella ohjeen jauhomäärään, parhaan tuloksen saat kun käytät omia aistejasi. Silmääräisestikin näkee milloin jauhoja on tarpeeksi, mutta parhaan kosketuksen saa käsituntumalla. Sämpylät säilyttää pehmeytensä paistamisenkin jälkeen, mikäli maltat käyttää vähemmän jauhoja ja jättää taikinan mahdollisimman pehmeäksi. Lisää sula rasva taikinan joukkoon ennen viimeisiä jauhoja, vaivaa kunnolla joukkoon ja lisää vielä vähän jauhoja niin, että taikina irtoaa mukavasti kulhon reunasta. Peitä kulho ja laita kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. Itselläni toimii parhaiten uunin nostatuslämpö.

Kun taikina on paisunut kaksinkertaisesti, kaada se leipomispöydälle, vaivaa ilmakuplat pois ja leivo taikinasta noin sormenpaksuisia tankoja. Leikkaa tangot noin 15-20 cm pituuteen, joista voit kiepauttaa sievät solmut. Anna sämpylöiden kohota pellillä liinalla peitettynä. Kun sämpylöiden pinta kohoaa takaisin kevyen sormenpainalluksen jälkeen, ovat ne kohonneet tarpeeksi. Siveli sämpylät vedellä (ne saavat tarpeeksi väriä taikinassa olevasta maidosta, joten vesi riittää) ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista uunissa 225 'C 10-15 minuuttia.

1 kommentti:

  1. Onpa hyvännäköisiä sämpylöitä! Pitäisi joskus itsekin kokeilla tehdä sämpylöistä jotain muuta kuin niitä tavallisia pyöreitä, vaihtelun vuoksi :)

    Elina/chocochili.net

    VastaaPoista