Manteli-sitruunatorttu


Ostin Virginie Besanconin Aurinkokeittiöni-kirjan, josta ensimmäisenä päädyin kokeilemaan tätä reseptiä. Maku oli melko kirpakka suuren sitruunamäärän takia, äitini piti siitä, mutta itse vähentäisin niiden määrää ensi kerralla.

Taikinaan:
200 g vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita
hyppysellinen kanelia ja suolaa
1 rkl sokeria

Täytteeseen:
3 sitruunaa
80 g pehmeää voita
150 g jauhettuja manteleita
150 g hienosokeria
4 munaa eroteltuna
appelsiininkukkavettä, ei välttämätön
pinnalle tomusokeria

Nypi taikinan ainekset käsin isoiksi muruiksi. Lisää 1-3 rkl vettä ja vaivaa, kunnes taikinasta muodostuu pallo, joka ei murene eikä tartu. Kääri taikina kelmuun ja anna sen levätä 30 minuuttia jääkaapissa.

Laita sillä välin uuni lämpenemään 200'C. Raasta täytettä varten sitruunojen kuoret ja purista sitten hedelmistä mehut. Sulata voi miedolla lämmöllä. Sekoisa isossa kulhossa jauhetut mantelit, sokeri, sitruunankuoriraaste, sitruunamehu ja voi. Lisää keltuaiset ja sekoita voimakkaasti. Vatkaa valkuaisista vaahto ja yhdistä se varovasti nostellen sitruunaseokseen. Lisää maun mukaan appelsiininkukkavettä.

Kaaviloi taikina jauhotetulla leivinpöydällä ja vuoraa sillä voidellun ja jauhotetun vuoan pohja ja reunat. Pistele taikinaa haarukalla. Kaada täytemassa vuokaan ja paista torttua uunissa 30-40 minuuttia, kunnes se on kauniin kullankeltainen. Anna tortun jäähtyä ja ripottele pinnalle tomusokeria vähän ennen tarjoilua. Myös kerma tai vaahdotettu vaniljakastike sopivat hyvin sen kaveriksi.

1 kommentti:

  1. Tykkään tästä blogista ja näistä kuvista tosissani! Inspiroi muaki taas bloggailemaan... :-)
    Päivittele pian taas uusia! Niinku se tämäniltanen ;-)

    nita

    VastaaPoista